Loopgroepen nieuw onderdeel van optocht Dorpsfeest Markelo

Een vast onderdeel van Dorpsfeest Markelo, is de optocht op zondagmiddag. Met het gekozen thema van dit jaar, “Broodje Aap”, gaan meerdere buurten aan de slag met het bouwen van een themawagen. Jaarlijks zijn er ook spectaculaire vrije wagens van de partij. Om de optocht nog toegankelijker, mooier en kleurrijker te maken, komt er dit jaar een toevoeging aan het deelnemersveld: loopgroepen.   

De Optochtcommissie van Dorpsfeest Markelo denkt al een tijdje na over een mooie in- en aanvulling van de optocht. Voorzitter van de Optochtcommissie Ans van Hinte: “We hebben natuurlijk enthousiaste buurten die aan de slag gaan met het bouwen van een Broodje Aap-themawagen. Daarnaast hebben we ook altijd vrije wagens. Maar voor wagens zijn bouwers en een bouwlocatie nodig en deze zijn niet altijd voorhanden. Om nog meer mensen een kans te bieden om mee te doen, willen we dit jaar ook de deelname van loopgroepen mogelijk maken. Zo creëren we samen een nog kleurrijkere, mooiere optocht”.

Wie mogen er meedoen?
Iedereen is welkom! Vriendenclubs, buren, familie, verenigingen, scholen, collega’s…
Het is wel zo dat (het merendeel van) de deelnemers in Markelo moet wonen. “Hier kiezen we bewust voor: het is immers een Markelose optocht. We willen voorkomen dat onze optocht een samenvatting wordt van optochten van omliggende plaatsen” licht Ans toe. De deelnemers mogen zelf weten hoe ze hun loopgroep invullen, zowel qua thema als qua aantal deelnemers. Ans: “Door het zo laagdrempelig mogelijk te houden hopen we zoveel mogelijk loopgroepen te mogen verwelkomen!”.

Uitdelen stemformulieren
Een vakkundige jury beoordeelt de themawagens, vrije wagens en loopgroepen. Om een publieksprijs te kunnen bepalen, kan het publiek sinds 2018 hun voorkeur per SMS uitbrengen. Daarnaast worden door een Markelose vereniging aan het begin van de optocht altijd stemformulieren uitgedeeld en na afloop van de optocht met de bekende bakfiets weer ingenomen. “Normaal gesproken benaderen we vanuit de Optochtcommissie altijd een vereniging met de vraag of zij de stemformulieren willen uitdelen. Maar nu willen we het omdraaien: verenigingen die dit graag willen doen dit jaar, mogen zich bij ons melden. Naast dat het leuk is om te doen, staat er ook nog iets tegenover: de vereniging ontvangt hiervoor een vergoeding van 150 euro” aldus Ans.

Meer informatie
Wil je meedoen met een loopgroep of vrije wagen? Geef je dan op via het deelnameformulier op de website van Dorpsfeest Markelo. Hier vind je ook een overzicht van alle afspraken & aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Wil je meer informatie over de deelname aan de optocht? Of wil je je als vereniging aanmelden voor het uitdelen van de stemformulieren? Neem dan contact op met de Optochtcommissie via optocht@dorpsfeestmarkelo.nl