Jury vond ‘Broodje Aap’ ingewikkeld

In de Olifantenzaal bij Dieka kregen de deelnemers aan de afgelopen Dorpsfeestoptocht vrijdagavond 27 september uitleg van de jury. Op de traditionele jurynabesprekingsavond waren naast de wagenbouwers ook de loopgroepen aanwezig. Het thema ‘Broodje Aap’ met als aanvulling roddels, fake news, stadslegendes, anekdotes, sages, feit of fabel, raar nieuws, en mythes maakte het voor de jury niet gemakkelijk.

“Het thema leverde een mooie diverse optocht op echter binnen de jury leverde deze aan- en invulling veel discussie op”, aldus Anita Elkink namens de jury. De jury merkte vanavond op dat ze niet unaniem tot een winnaar kwamen, maar zeer verrast waren door het hoge niveau van de optocht. Een pluim voor alle deelnemers, waarbij de jury ook erg enthousiast was over de verschillende groepen jonge bouwers, die elk jaar letterlijk en figuurlijk groeien.

Voor het tweede jaar op rij werden de wagenbouwers vrijgelaten in een subthema wat door veel wagenbouwers als erg prettig wordt ervaren. De jury kreeg hierdoor dit jaar te maken met zowel verzonnen verhalen maar bijvoorbeeld ook het uitbeelden van een ‘bestaande’ mythe. Dit zorgde binnen de jury voor de nodige discussie. Anita Elkink: “De jury kwam niet tot een eensluidend oordeel. Wel waren zij het eens dat zij door de aan-invulling van het thema zij appels met peren aan het vergelijken waren.”

Na 7 jaar betrokken te zijn geweest als jurylid bij de optocht tijdens Dorpsfeest Markelo nam Marja Eggink vanavond afscheid als jurylid. Ook werd er vanavond afscheid genomen van optochtcommissielid Peter Holterman. De plek van Peter zal worden ingenomen door Esther Assink. Peter zal overigens geen afscheid nemen als vrijwilliger van het Dorpsfeest Markelo, maar wilde nog niet aangeven in welke rol we hem mogelijk in de toekomst tegen zullen gaan komen.

Bekijk hier het Juryrapport 2019 en de puntentelling

Bron: Maarkelsnieuws