Jury blikt terug op optocht: Oh wat een jaar!

Weet jij nog waar je was zondag 28 augustus? Natuurlijk op Dorpsfeest Markelo. Genietend van de zon en een kleurrijke optocht die door het dorp trok. De uitslag van de optocht is diezelfde avond  in een tent vol wagenbouwers en andere geïnteresseerden bekendgemaakt. Volgens de traditie licht de jury haar oordeel uitgebreid toe. De optochtcommissie nodigde mensen die een belangrijke bijdrage leverden aan de prachtige optocht uit, gisteravond 21 oktober in Dieka. 135 mensen waren nieuwsgierig en in voor een gezellige avond. Vooral vertegenwoordigers van buurten, vrije wagens en loopgroepen. 

Het oordeel van de jury, Anita Elkink geeft tekst en uitleg

Anita Elkink gaf tekst en uitleg over beoordeling van de optocht die als thema meekreeg ‘Oh wat een jaar’. Een thema waaraan elke themawagen op eigen wijze invulling gaf. “Dat telt, maar zeker ook actie op en rond de wagen, interactie met het publiek, het afwerkingsniveau en het open karakter op de wagen zijn belangrijke criteria”, aldus Anita. “Een echte uitsmijter in en rond de optochtwagen kan zorgen voor een belangrijk verschil in het puntentotaal”.

“Geweldig dat de optocht in een explosie van inhaalfeesten, zo fier overeind bleef”, staat letterlijk in het juryoordeel. Punten van aandacht noemde de jury ook. Zo namen maar twee echte loopgroepen deel. “Waarom zo weinig?”, vraagt Anita? “Vaker zagen we een combinatie van een wagen met loopgroep ervoor. Wat ons als jury  aan het hart gaat is dat het voor wagenbouwers steeds lastiger wordt een geschikte bouwlocatie te vinden”. De jury hoopt dat hier in gezamenlijkheid met Dorpsfeest Markelo, omliggende kernen en misschien met de gemeente een passende oplossing voor komt. “Samen bouwen betekent meer dan het resultaat van de wagen op de zondag tijdens de optocht. De waarde zit in de verbinding, ook tussen alle leeftijdsgroepen in Markelo. Dat geeft de optocht in Markelo toekomst.”

Toekomst voor de Markelose optocht

Over naar de punten

Themawagens

Markelose Broek, 2022/2023 jaarwisseling: 113,3 punten

Je hoort het vuurwerk aankomen, dat is een leuke vondst. Wat ons betreft had dit ook wel op het dak zichtbaar mogen zijn. Verder komt er een relatief dichte wagen aan. Liever wil je er door kunnen kijken. We misten een ‘echte klapper’. Er gebeurde van alles en het was een mooi vierluik met een afsluiting met nieuwjaarsmuziek.

Molen/Prinsessenbuurt, New Kids Turbo: 115,7 punten

Origineel gevonden thema en goed neergezet door de spelers. Het gaf in ieder geval veel vermaak rondom de wagen voor het publiek en een goede interactie. De wagen was open. In afwerking was de wagen niet de meest fraaie. Maar dat past ook wel beetje bij New Kids Turbo. De schuine opstelling is begrijpelijk, deze keuze maakt wel dat één kant van het publiek minder zicht had op de achterkant. Krat bier en politieacties was een leuke vondst. 

Achterhoek, Woodstock: 122,3 punten

Jaaa Peace, Love and Happiness, echte Woodstock sferen voor, rondom en op de wagen. Prima gedaan. De wagen met het busfeestje van weleer paste er prima bij. Wij hadden het sterker gevonden wanneer het voorste gedeelte weg was gelaten. Dan had je direct zicht op het Woodstock tafereel en waren loopgroep en wagen volgens ons meer een eenheid geweest. Die live band achterop in die bus was een super vondst en klonk lekker! Live muziek had echt een meerwaarde. Die bus alleen was volgens ons meer dan voldoende met de live band en loopgroep, je waande je even in Woodstock. Happiness!

Herike-Elsen, 80’s mobiel: 126,2 punten

Zoals we van Herike-Elsen gewend zijn weer een echte eenheid met een strakke loopgroep en een bijpassend kleurende wagen. De wagen was echt strak en netjes. Dito voor de loopgroep. Het onderwerp was herkenbaar en origineel. Toch misten we hier de verrassende ‘wow’-factor, zowel bij de loopgroep als op de wagen. Bellen is ook niet zo spannend. En dan eindig je dus net onder de top. Volgend jaar, nieuwe kans. We verheugen ons erop.

Dijkerhoek, 2020 welkom: 128 punten

Met afstand het meest originele thema. Het spook van de hacker. En heel mooi en consequent doorgevoerd. De loopgroep met het ‘hekken’ van de burgemeester, het slot op de wagen, de zwarte schermen en als uitsmijter de kruiwagen met contanten als losgeld. Je had van alles te bekijken en hoorde het publiek er ook over praten. Dat kwam over. Dijkerhoek haalt er de eerste plek niet mee, omdat de wagen zelf op bouwcriteria onder de top uitkwam. Maar wat een originele vondst.

De Esch, 1920: 136,7 punten

Voor de Esch een compliment dat jullie het dit keer zo mooi compact gehouden hebben. De Esch had met z’n ‘Wh’esch’ky’ echt een verrassing uit de hoge hoed getoverd en passend een stokerij op de wagen geplaatst en een bar met dito toebehoren. Ook het venten van de Wh’esch ky was een originele vondst.  Het thema past bij de 20’s maar wedijverde daar ook mee. De zwierige loopgroep met een mooie variatie aan oude kledij die passend ’20 vierde en de charmante dame aan ‘t plafond van de wagen waren een lust voor het oog en zetten je als kijker vooral op dat spoor. Omdat je van afstand dat Wh Esch ky niet goed kon lezen zal een deel van het publiek deze clou waarschijnlijk niet helemaal hebben gepakt. De live zangeres met eigen bijpassende tekst was heel subtiel ingepast. De wagen was mooi open en tot in detail fraai afgewerkt. We misten een uitsmijter aan de achterkant. Grappig detail was dat het dak er letterlijk af was.

Beusbergen, Sinds 1883, creatief met de krant: 141 punten

Origineel thema en heel fraai uitgewerkt. Een wagen die mooi open was en prima in balans. De gevouwen bootjes/hoedjes waren een vondst. Ook de actie was afwisselend, de razende reporters en fotografen, vliegtuig en hoedjes vouwen. Het aanpraten van de krant, de razende reporter voorop, de tikkende dames achter de typemachine. Je verveelde je geen moment en had dan ook nog keuze te over aan teksten te lezen. Die van afstand goed leesbaar waren. Eigenlijk helemaal niets op aan te merken. Hooguit dat de wagen wat statischer was dan de winnaar. Een mooi uitgebalanceerd geheel met mooi spel.

Stokkum, De mens gaat vliegen: 148,9 punten

Een actieve loopgroep met de mens die het eerst zelf probeert. En dan de Gebr. Wright wagen, zoals het hoort op het strand. Wat een wagen. Niet alleen heel mooi in balans en open. Maar ook nog eens vol in beweging. Compliment hoe het trekkend voertuig is benut met de architecten aan de zijkant en de vliegmachine erboven. Als uitsmijter ook nog eens de gecrashte. Dat maakte het plaatje helemaal compleet. Een terechte winnaar en ook publiekslieveling. Super toffe wagen!

Vrije wagens

Keet P.M.B,  Bassie en Adriaan: 106,4 punten

Leuk idee om Bassie en Adriaan te spelen. Maak daar maar eens een mooie wagen van en weet het publiek dan ook nog te boeien. Een hele opgave. Keet P.M.B heeft het geprobeerd en de wagen had leuke herkenbare ingrediënten. Heel dapper! Ook zijn er uitdagingen. De gevangenis met de politie was op zich goed gevonden maar ontnam het zicht op Bassie en Adriaan. Bassie en Adriaan hadden (in omvang) wat meer mogen lijken op de echte. De wagen was wat dicht. Ons advies is om jullie de volgende keer, en we hopen van harte om jullie terug te zien volgend jaar, te concentreren op één enkel thema. Dan maak je het jezelf niet te moeilijk. Verras ons met een opener wagen. Alles begint met motivatie en enthousiasme en dat wat zeker zichtbaar aan deze groep.

Picobello, bv, Plaja del Schipbeek: 116 punten

Een tweede beachparty, maar dan wel Plaja del Schipbeek. Met een lekkere hottub en swingen op de wagen. Mooie outfit en echt strand op de wagen. Het waterspuiten was een leuke actie. Wagen was mooi open, maar het geheel bood weinig verrassing. Wel was de wagen heel netjes in de afwerking. Een volgende stap -we hopen volgend jaar- zou kunnen zijn om dat verrassingselement op te zoeken met elkaar. De club lijkt ons creatief genoeg.

De Zwaluw groep 8, Zwaluw Beach Festival: 118,5 punten

Mooie fleurige wagen met strandje voorop en feestweide achterop. Compressor slim met tent weggewerkt. Het geheel was heel netjes afgewerkt. We misten wel wat actie en interactie en een verrassing richting het publiek tijdens de optocht. Ja, Jeugd vertedert, maar dat is niet genoeg om het verschil te maken. Wel zagen we veel enthousiasme in de optocht, zodat we vertrouwen op een extra verrassing voor volgend jaar.

KOB Vaak bu j te bange: 121,3 punten

Ook weer zo’n vrije wagen waarbij het publiek zich kon vermaken met actie en plezier. Het brommertje, de kettingzaag, het vormde een verrassend geheel met hele eigenzinnige types. Super origineel neergezet.  Mooie open wagen met een leuk typetje op de schommel en een bewegend monster. Op de wagen misten we de spanning en ook een uitsmijter. Top team en heel goed gedaan allemaal. Een belofte voor de toekomst.

De Moat’n  Circus Moatn: 133,2 punten

Een van de grote verrassingen in de optocht was Circus Moatn. Wow, wat zijn jullie moat’n letterlijk een flinke stap gegroeid, sinds de keet, jullie eerste deelname met Pa op de trekker. Het was voor het publiek even volop genieten van actie en vermaak. Met een heus kanon waar uit een ‘clown’ werd geschoten. En op het eind nog een echte circustent en een acrobaat in de piste erboven. Voor zo’n wagen kom je naar de optocht. Super detail en origineel waren de oranje clowntekeningen op het straatdek door heel Markelo. Wat een lol, wat een gave groep. Wat een topprestatie!

Loopgroepen

De Romeinen, De Romeinen: 114 punten

Het was geen grote loopgroep, maar wel keurig verzorgd met een heel mooie strijdwagen. Daarmee eigenlijk ook een beetje een kleine wagengroep. Goed om te weten dat de jongens graag mee wilden doen aan de jeugdoptocht. En met dank aan de eigen familie en achterbuurman heeft dit vorm en werkelijkheid gekregen. Iets om trots op te zijn. Dat is een pluim waard. We wensen deze initiatiefnemers groei en grote looptroepen toe.

De jeugd van Stokkum, Stokkum groeit en bloeit: 126,4 punten

De loopgroep van formaat. Mooi bedacht de getrokken wagen watergeven, de imkers ertussen en watergeven (knielen en opstaan) en de bloeiende planten. Mag nog wel wat meer actie naar het publiek en iets minder in optocht lopen. Kleur en fleur consequent neergezet.