Afscheid van de Dorpsfeestmunt

Donderdag | Vrijdag | Zaterdag | Zondag

Dorpsfeest Markelo staat bol van de tradities. Eén ervan is dat in het laatste weekend van augustus het meest gebruikte betaalmiddel de witte Dorpsfeestmunt is. Dit gaat echter veranderen.

Sinds de invoering van het muntensysteem wordt in Markelo de herkenbare witte, ronde munt gebruikt. Maar om deze munt ieder jaar weer in grote getale langs de kassa te laten gaan moet er flink wat water door de Schipbeek. Zo worden na het feest alle munten gewassen en gedroogd, vervolgens begint er een grote uitzoekklus om de buitenechtelijke munten uit te sorteren en tot slot worden alle munten geteld en wordt de administratie bijgewerkt. Om alle (mogelijke) kosten en schade te beperken, plus het gemak te vergroten, is ervoor gekozen om van de witte, ronde Dorpsfeestmunt af te stappen en over te stappen op een praktisch, eenvoudig alternatief met minder kans op onjuiste munten.

“Het behouden van de traditionele witte munt weegt niet meer op tegen de voordelen van een breekmunt”, aldus voorzitter Hilko Pruntel. Vanaf aankomende editie zullen er ieder jaar nieuwe, unieke Dorpsfeestbreekmunten te koop zijn in de tent met één jaar geldigheid. Aan het eind van het weekend is de mogelijkheid om overgebleven munten in te leveren. Maar om de overgang goed te laten verlopen zijn dit jaar de oude munten ook nog gewoon te gebruiken en wordt er gewerkt aan manieren om deze overgang voor de Markeloërs zo soepel mogelijk te laten verlopen. “Dus haal alle potjes, bakjes, laadjes en ouwe sokken maar overhoop en zorg dat je alle witte, ronde Dorpsfeest Markelo-munten dit jaar inlevert”, besluit Pruntel.