Trekking 2017

“HEW AAIT ZO DOANE”

Met een echt bekend Maarkels gezegde "Hew aait zo doane" zal op zondag 27 augustus een stoet aan praalwagens door het Markelose Dorpscentrum gaan. Ook afgelopen woensdagavond kun je samenvatten in het genoemde thema; al jaren een gezellige avond voor deelnemende buurten aan de optocht tijdens het Markelose Dorpsfeest, waarbij de trekking van het hoofdthema en de sub-thema’s het hoogtepunt vormen. Vooraf maakte voorzitter van de optochtcommissie Ans van Hinte bekend dat het vinden van bouwlocaties een blijvend probleem is. Samen met het dagelijks bestuur is er gezocht naar een locatie waar meerdere buurten hun wagen kunnen bouwen.

Woensdagavond werd op bijzondere wijze de trekking verricht voor de Maarkelse optocht 2017. Vergelijkbaar met de spelquiz “De jongens tegen de meisjes” werd eerst de volgorde van de wagens in de optocht bepaald. Het werd een prachtige show met verrassende elementen, zoals “letterwoorden”, gepresenteerd door Dini Bussink. Na de pauze onthulde Ans van Hinte het centrale thema: “HEW AAIT ZO DOANE”.

Hierna kon elke buurt een kleursticker plakken op een niet te onderscheiden wereldkaart. Hiermee werden de subthema’s duidelijk. Hoe de combinatie gemaakt gaat worden tussen het hoofdthema en een subthema is nog een groot raadsel voor de buurten. Daarbij kan de hulp van de Creatieve commissie van het Dorpsfeest gevraagd worden. Dit kan soms een verrassende wending aan het getrokken thema geven.

De buurten kunnen nu aan de slag met de voorbereidingen om het thema zo goed mogelijk uit te beelden tijdens de optocht eind augustus. De thema’s bieden een grote vrijheid aan de mogelijke creaties. Op zaterdagmorgen 1 april kunnen de buurten deelnemen aan een speciale maquettebouw workshop.

Thema’s en de volgorde van de themawagens:

1. Herike Elsen                                         Europa

2. Markelosebroek                                  Chili / Argentinië / Uruguay

3. Goorseweg                                           Australië / Nieuw Zeeland

4. Stokkum                                               Kazachstan / Iran / Pakistan

5. Koekoek                                                Verenigde Staten

6. Rijssenseweg                                        Mexico / Honduras/ Panama

7. De Esch                                                  Caribische gebied

8. Molenbuurt/Prinsessenbuurt            Canada

9. Beusbergen                                           Rusland

10. Achterhoek                                          Maleisië / Indonesië / Papoea Nieuwe Guinea

11. Anholtskamp                                       Korea / Japan/ Taiwan