Dorpskern verkeerslam tijdens Dorpsfeest Markelo

Feestvierders moeten veilig over straat kunnen tijdens Dorpsfeest Markelo. Dit uitgangspunt hield het Dagelijks Bestuur van het Dorpsfeest al enige tijd bezig. Met de verhuizing van het vogelschieten naar het Burgemeester de Beaufortplein, moet de Grotestraat sowieso afgesloten worden op zaterdag. In overleg met Markelose ondernemers en de Gemeente Hof van Twente, komt daar nou ook de rest van het feestweekend bij.

Sinds jaar en dag is de dorpskern van Markelo hét middelpunt tijdens het Dorpsfeest: de feesttent, kermis en eetgelegenheden staan dicht bij elkaar. Het feestterrein grenst voor een deel aan de Grotestraat, de hoofdstraat van de dorpskern. De afgelopen jaren kon het verkeer hier op bepaalde momenten tijdens het feestweekend gewoon passeren, maar dit zorgde echter vaak voor onveilige situaties.

Grotestraat gaat gedeeltelijk dicht
“Het is eigenlijk een wonder dat er nooit een ongeluk gebeurd is” zegt Hilko Pruntel, voorzitter van het Dorpsfeest Markelo. “Je kunt je voorstellen dat feestvierders niet (meer) altijd in opperste staat van alertheid zijn en zien wanneer er verkeer langskomt. Vooral als ze de Grotestraat willen oversteken; hier wordt vaak (te) hard doorheen gereden. Maar niet alleen feestvierders lopen risico. Vorig jaar kregen we meerdere meldingen binnen van gezinnen die bij de oliebollenkraam stonden; zij werden bijna omver gereden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn”.

Om het feest voor iedereen leuk en veilig te houden, besloot het Dagelijks Bestuur -in overleg met de aangrenzende ondernemers en de Gemeente Hof van Twente- om de Grotestraat van vrijdagmiddag tot en met zondagnacht voor het overgrote deel af te sluiten. Zo kan iedereen veilig de straat oversteken tijdens het Dorpsfeest.

Beaufortplein krijgt heel veel kleur
En doordat de Grotestraat op slot gaat, komt er ook een ander voordeel om de hoek kijken: de aankleding voor het Vogelschieten, dat dit jaar op het Beaufortplein is, kan ook bijna het hele weekend blijven staan. Jan-Willem Kevelam, voorzitter van de Vogelschietcommissie: “Het Beaufortplein verandert vanaf vrijdagmiddag in één grote kleurrijke boel. We willen nog niet alles verklappen, maar we kleden het plein aan op “Duitse wijze”. We hopen dan ook dat iedereen zaterdagmiddag in Duitse stijl naar het Vogelschieten komt. Dus haal je lederhose of dirndl maar vast uit die stofkast!”.

Welk deel wordt afgesloten?
De weg in het centrum gaat op slot vanaf de kruising Goorseweg – Beatrixstraat – Irenestraat tot aan de kruising Grotestraat – Bergweg – Taets van Amerongenstraat. Ook een gedeelte van het Beaufortplein – vanaf het Stroaten richting de Grotestraat – wordt afgesloten.

De parkeerplaatsen van PLUS Blankhorst en het Kerkplein zijn via de Bergweg en het Beaufortplein goed bereikbaar. Echter is de helft van het Kerkplein onderdeel van de calamiteitenroute: daarom geldt hier een parkeerverbod.

Het Dagelijks Bestuur van het Dorpsfeest Markelo is erg blij dat alle betrokken ondernemers aan de Grotestraat positief instemden met het gedeeltelijk afsluiten van de Grotestraat. Zo zorgen we samen voor een machtig mooi, maar ook zo veilig mogelijk Dorpsfeest Markelo.